• Średnie
Wróć

Połączenie smakowe

Czekoladowo ciasto z kremem kawowym i bananami

Czekoladowo ciasto z kremem kawowym i bananami

Główne składniki

  • Banany

    Banany

  • CZEKOLADA GORZKA, IVORIA

    CZEKOLADA GORZKA, IVORIA

  • Napar kawowy

    Napar kawowy

Składniki

  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mocnej, słodkiej kawy do nasączenia biszkoptu
  • Masa kawowa
  • 650 ml śmietanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 120 ml gorącej wody
  • 3 dojrzałe banany
  • 1/2 cytryny
  • Polewa
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 7-8 łyżek mleka
  • 1 pełna łyżka miękkiego masła

Sposób przygotowania

Przygotuj biszkopt

Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dodaj wodę i olej. Mąkę połącz z kakao, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Całość dodaj do masy jajecznej i mieszaj delikatnie łyżką do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Piecz je w 180°C przez 25 minut. Upieczony biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój go wzdłuż na pół.

Przygotuj krem

Żelatynę połącz z kawą i zalej wrzątkiem. Mieszaj do chwili całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstaw do wystygnięcia. Śmietankę oraz mascarpone umieść w misce i miksuj do chwili, aż się połączą i utworzą sztywną masę (sztywniejszą niż bita śmietana). Następnie dodaj cukier oraz przestudzoną kawę z żelatyną. Miksuj tylko do chwili połączenia się składników.

Składanie ciasta

Pierwszy blat włóż do tortownicy i skrop ponczem. Wyłóż na niego połowę masy kawowej, a na niej ułóż pokrojone w grube plasterki i skropione sokiem z cytryny banany. Na banany wyłóż drugą warstwę kremu i przykryj nasączonym biszkoptem. Lekko dociśnij, przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc. 

Polewa

Połamaną czekoladę połącz w misce z mlekiem i masłem, roztop je w kąpieli wodnej do chwili powstania gładkiej i jednolitej masy, a następnie pokryj powstałą masą wierzch ciasta. Ciasto podawaj schłodzone.