• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Domowe trufle kokosowe

Domowe trufle kokosowe

Główne składniki

  • Czekolada biała

    Czekolada biała

  • Wiórki kokosowe Bouton d'Or

    Wiórki kokosowe Bouton d'Or

  • Śmietana kremówka 30% Paturages

    Śmietana kremówka 30% Paturages

    200 ml

Składniki

  • 3 wafle kokosowe
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 60 g masła
  • 4 łyżki likieru kokosowego (lub mleka jeśli trufle mają być dla dzieci)
  • 4 łyżki mleka w proszku (niegranulowanego)
  • 20 blanszowanych migdałów

Sposób przygotowania

Przygotuj pyszne i efektowne trufle o smaku kokosowym. Doskonałe na Święta i nie tylko. Będą pieknym i smacznym upominkiem dla bliskich osób np na mikołajki.
 

Sposób przygotowania :

Wafelki zmiksuj malakserem (możesz też rozdrobnić je widelcem) i połącz z wiórkami kokosowymi.

W małym rondelku podgrzej śmietanę z masłem do chwili, aż masło się rozpuści (tak, by śmietanka się nie zagotowała), a następnie zdejmij rondelek z ognia i dodaj do gorącej śmietanki połamaną czekoladę. Mieszaj do chwili, aż czekolada się rozpuści, a następnie odstaw do wystygnięcia.

Do zimnej śmietanki dodaj likier kokosowy (lub mleko) oraz wiórki kokosowe z pokruszonymi wafelkami. Dokładnie wymieszaj, a następnie wstaw masę na 2 godziny do lodówki, aby zgęstniała.

Ze schłodzonej masy uformuj kulki, w środek każdej z nich wkładając migdał, a następnie obtocz je w kokosie. Gotowe trufle przechowuj w lodówce, ale godzinę przed podaniem wyjmij, aby zmiękły.

Trufle możesz podawać w dekoracyjnych papilotkach dzięki temu będą się jeszcze ładniej prezentować.

Z podanego przepisu wychodzi około 20 trufli