• Łatwe
  • 45 min
Wróć

Połączenie smakowe

Dyniowo-pomidorowa zupa krem z grzankami i rukolą

Dyniowo-pomidorowa zupa krem z grzankami i rukolą

Główne składniki

  • Dynia

    Dynia

  • Pomidory bez skórki, Saint Eloi

    Pomidory bez skórki, Saint Eloi

    krojone, całe, 400g

  • Rukola, Ogród Pyszności

    Rukola, Ogród Pyszności

    100g

Składniki

  • 800 g dynii
  • ser grana padano
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • garść rukoli
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Przygotuj zupę
Włoszczyznę oraz dynię obierz i pokrój na nieduże kawałki. Na oliwie przesmaż pokrojoną cebulę i czosnek oraz przygotowane wczesniej warzywa. Dodaj pomidory z puszki, liście laurowe i ziele
angielskie oraz 2 litry wody. Gotuj do miękkości.

Przygotuj grzanki:
Pieczywo pokrój w kostke, skrop oliwa i posyp suszonymi ziołami.
Piecz w 180 stopniach aż sie zarumienia.

Z garnka wyjmij liscie laurowe i ziele angielskie. Dodaj śmietankę, ostrą paprykę i zmiksuj blenderem całość na gładki krem.
Dopraw do smaku sola i pieprzem.

Zupę-krem serwuj z grzankami, posypaną serem grana padano do dekoracji, oraz z porcją świeżej rukoli dla wzbogacenia smaku.