• Łatwe
  • 60 min
Wróć

Połączenie smakowe

Francuska quiche

Francuska quiche

Główne składniki

  • Ciasto francuskie świeże XXL Henglein

    Ciasto francuskie świeże XXL Henglein

    1,20zł/100g

  • Cukinia

    Cukinia

  • Zielone oliwki Bouton d'Or

    Zielone oliwki Bouton d'Or

Składniki

  • gotowe ciasto francuskie
  • 100g boczku
  • 2 cukinie
  • 2 pory
  • 3 jajka
  • 1 słoik zielonych oliwek bez pestek
  • 100ml śmietanki min 30%
  • 1 camembert
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Gotowe ciasto francuskie wyłóż na spód okrągłej ceramicznej formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem. Cukinie pokrój w kostkę, a por w piórka – następnie podsmaż wraz z boczkiem przez około 5 min i przełóż na ciasto francuskie. W osobnym naczyniu roztrzep jaja i dodaj dwa rodzaje śmietany. Całość dopraw łyżeczką gałki muszkatołowej, szczyptą soli i pieprzu. Tak powstałą masę wlej do formy. Ser camembert pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu potrawy. Całość udekoruj oliwkami. Gotowy quiche piecz w piekarniku około 30 minut do momentu zarumienienia. Po wyjęciu z pieca odczekaj 3-4 minuty przed podaniem.