• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Galaretka truskawkowa z czekoladowym musem

Galaretka truskawkowa z czekoladowym musem

Główne składniki

  • CZEKOLADA GORZKA, IVORIA

    CZEKOLADA GORZKA, IVORIA

  • Truskawki

    Truskawki

  • Śmietana kremówka 30% Paturages

    Śmietana kremówka 30% Paturages

    200 ml

Składniki

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 16-20 truskawek
  • 1/2 galaretki truskawkowej
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 pełna łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka fixu do śmietany
  • 2-3łyżki likieru wiśniowego

Sposób przygotowania

Galaretkę rozpuść w 200 ml wody i odstaw do wystygnięcia

W dużych pucharkach umieść truskawki i zalej je galaretką. Wstaw je do lodówki na około 3-4 godziny (do czasu aż galaretka zastygnie).

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej likier i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem oraz fixem, a następnie dodaj kakao i powoli wlewaj czekoladę, cały czas miksując. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i przełóż ją do pucharków. Ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem deser udekoruj kwiatem róży, lukrowymi serduszkami lub czerwoną posypką.

Idealny deser na romantyczny wieczór.