• Łatwe
  • 30 min
Wróć

Połączenie smakowe

Gęś pieczona z gruszkami i korzennymi przyprawami

Gęś pieczona z gruszkami i korzennymi przyprawami

Główne składniki

  • Czosnek

    Czosnek

  • Gruszka

    Gruszka

  • Gęś mrożona

    Gęś mrożona

    Drop, tuszka

Składniki

  • 1 gęś około 4-5 kg
  • 5-6 gruszek (niezbyt dojrzałych)
  • 2 główki czosnku
  • 2-3 cebule
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 gwiazdek anyżu
  • łyżka mielonego cynamonu
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 10-15 goździków
  • sól morska
  • grubo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Obierz cebulę i czosnek i posiekaj. Gruszki podziel na ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne.

W sporej misce połącz gruszki, cebulę, czosnek, pokruszone przyprawy oraz sól i pieprz ( można użyć moździerza).

Gęś po rozmrożeniu dokładnie umyj i wysusz. Wypełnij gęś gruszkowym farszem i przy pomocy wykałaczki lub nici połącz kawałki skóry by farsz podczas pieczenia nie wypadał.

Wierzch mięsa dokładnie natrzyj solą i pieprzem. W formie do pieczenia na dnie rozłóż gałązki rozmarynu i ułóż gęś piersią do góry.

Piecz gęś w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez dwie godziny pod przykryciem ( można użyć folii aluminiowej). Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze około 3-3,5 godziny. W trakcie pieczenia wierzch gęsi polewaj wytapiającym się tłuszczem.