• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Grillowany schab z kością

Grillowany schab z kością

Główne składniki

  • Czosnek

    Czosnek

  • Kolendra

    Kolendra

  • Schab wieprzowy

    Schab wieprzowy

    bez kości

Składniki

  • 4 kotlety z kostką
  • 1 łyżeczka kolendry, rozmarynu i tymianku
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 400 g marchewki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 500 g ziemniaków

Sposób przygotowania

Schab myjemy i bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem.

W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, czosnek, kolendrę, rozmaryn oraz pieprz. Schab umieszczamy w marynacie, dokładnie pokrywając mięso i wkładamy do lodówki minimum na 2 godziny.

Ziemniaki myjemy i kroimy na ćwiartki. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Marchewki gotujemy w osolonej wodzie przez około 8 minut, aż do miękkości. Osuszamy na papierowym ręczniku. Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy marchewki, posypujemy brązowym cukrem oraz tymiankiem i delikatnie podsmażamy.

Zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki i smażymy po 5 minut z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej.