• Łatwe
  • 40 min
Wróć

Połączenie smakowe

Gruszki zapiekane z serem gorgonzola i orzechami włoskimi

Gruszki zapiekane z serem gorgonzola i orzechami włoskimi

Główne składniki

  • Gruszka

    Gruszka

  • Rukola, Ogród Pyszności

    Rukola, Ogród Pyszności

    100g

  • Ser gorgonzola Dolce

    Ser gorgonzola Dolce

    100g, Igor

Składniki

  • 2 duże, słodkie i twarde gruszki
  • 80 g sera gorgonzola
  • 30 g orzechów włoskich
  • 100 ml słodkiego, białego wina
  • 4 garści rukoli
  • oliwa
  • 30 g oliwy
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Przepis na 4 porcje

Gruszki przekrajamy w połówki, wycinamy gniazda nasienne i smarujemy olliwą. Ser kroimy na 4 części i umieszczamy we wgłębieniach po gniazdch nasiennych. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i posypujemy nimi gruszki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, umieszczamy w nim gruszki i podlewamy winem. Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową. 

Pieczemy w temeraturze 180 stopni C, przez około 20 minut.

Następnie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Przygotowujemy sos winegret energicznie mieszając ze sobą wszystkie składniki.

Na talerzach umieszczamy rukolę. polewamy sosem winegret, na wierzchu umieszczamy połówkę gruszki. Podajemy z pieczywem