• Łatwe
  • 60 min
Wróć

Połączenie smakowe

Gruszkowe ciasto z delikatnym musem i kremem śmietankowym

Gruszkowe ciasto z delikatnym musem i kremem śmietankowym

Główne składniki

  • Gruszka

    Gruszka

    3
    79
    1 kg
  • Imbir mielony

    Imbir mielony

  • Śmietana kremówka 30% Paturages

    Śmietana kremówka 30% Paturages

    200 ml

Składniki

  • 2 duże jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru + 3 łyżki
  • 2 pełne łyżeczki cynamonu
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 2 kg dojrzalych gruszek
  • 2,5 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/4 szklanki wody + 100ml
  • 400 ml kremówki

Sposób przygotowania

Jajka ubij z 150g cukru pudru na puszystą masę, dodaj 100 g masła i miksuj do chwili połączenia się składników. Do masy dodaj mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cynamonem i chwilę miksuj (do momentu połączenia się składników).

Gotowe ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 20-25 minut (do suchego patyczka) i odstaw do wystudzenia. Z przestudzonego ciasta zdejmij papier i ponownie umieść je w tortownicy.

Czas na mus. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę i przełóż do garnka z grubym dnem. Do gruszek dodaj masło oraz 1/4 szkl. wody i duś je na małym ogniu do czasu, aż zmiękną i częściowo się rozpadną (ok. 15 minut). Dodaj sproszkowany imbir. Podczas gotowania gruszki dość często mieszaj

Po zdjęciu gruszek z palnika dodaj do nich 1,5 opakowania galaretki cytrynowej i energicznie mieszaj do chwili, aż się rozpuszczą. Gruszki zmiksuj blenderem lub malakserem na gładki mus i odstaw do wystygnięcia. Tężejący mus przełóż na ciasto, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia (zbyt rzadki mus przemoczy ciasto).

By zrobić warstwę śmietanową, pozostałą galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Kremówkę ubij z 3 łyżkami cukru pudru i dodaj do niej zimną, tężejącą galaretkę. Krótko miksuj (do chwili połączenia się składników). Tak przygotowaną masę śmietanową przelej na zastygniętą masę gruszkową. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.