• Łatwe
  • 30 min
Wróć

Połączenie smakowe

Krem brokułowy

Krem brokułowy

Główne składniki

  • Brokuł

    Brokuł

    500g

    1
    49
    1 szt.
  • Cebula szalotka

    Cebula szalotka

    250g

  • Ziemniaki

    Ziemniaki

Składniki

  • 1/2 brokuła
  • 550 ml bulionu warzywnego
  • 3 młode ziemniaki
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka masła
  • listki świeżej bazylii
  • groszek ptysiowy

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy, brokuły rozdzielamy na różyczki. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy do niego szalotkę, szklimy ją na złoty kolor. Następnie dorzucamy ziemniaki, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki będą na wpółmiękkie i dodajemy różyczki brokuła. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Do ugotowanej zupy dodajemy umyte i osuszone listki bazylii i całość miksujemy blenderem. Całość posypujemy groszkiem ptysiowym.