• Łatwe
  • 95 min
Wróć

Połączenie smakowe

Krem z dyni i ziemniaków z orzeszkami arachidowymi i pesto bazyliowym

Krem z dyni i ziemniaków z orzeszkami arachidowymi i pesto bazyliowym

Główne składniki

  • Dynia

    Dynia

  • Fistaszki

    Fistaszki

  • Marchewka

    Marchewka

Składniki

  • 700 g dynii
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 50 g orzeszków arachidowych, obranych, niesolonych
  • 4 łyżeczki pesto
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól, pieprz
  • 50 g serka kremowego
  • 1 główka czosnku
  • 2,5 l bulionu warzywnego

Sposób przygotowania

Dynię obierz ze skóry, pokrój na mniejsze części i upiecz w temperaturze 180 st.C do momentu, aż dynia będzie miękka (około 50 minut). Na ostatnie 15 minut pieczenia włóż do piekarnika główkę
czosnku w całości.

Cebulę posiekaj, marchew pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i
pokrój w kostkę. Czosnek obierz z łupin

Do garnka, w którym będziesz gotować zupę włóż masło i podgrzej. Gdy się rozpuści i uzyska odpowiednią temperaturę zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj upieczoną dynię wraz z marchewką oraz 3-4 ząbki pieczonego czosnku. Warzywa smaż przez 5 - 6 minut, przypraw solą i pieprzem. Następnie wlej bulion i dodaj ziemniaki. Gotuj pod przykryciem ok. 50 minut.
Zupę ściągnij z ognia, dodaj serek i zblenduj. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt gęsta można rozcieńczyć mlekiem. Na suchej patelni upraż orzeszki.
Porcję zupy polej łyżeczką pesto i posyp orzeszkami.