• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Makaron ryżowy z mulami, kolendrą i liczi

Makaron ryżowy z mulami, kolendrą i liczi

Główne składniki

  • Liczi w puszce Beach Flower

    Liczi w puszce Beach Flower

  • Makaron ryżowy

    Makaron ryżowy

  • Mule świeże

    Mule świeże

    1 kg

Składniki

  • opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 kg muli
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek kolendry
  • 1 puszka liczi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • sok z 1 limonki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Przygotowanie muli jest wbrew pozorom bardzo proste. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że będziemy mogli w pełni cieszyć się smakiem dań na bazie małży.

  • kupując mule najlepiej wybierz produkt niemrożony
  • przed gotowaniem małże dokładnie oczyść z narośli na muszlach, zanieczyszczeń i bisiorów ( “nitek” wystających z muszli)
  • małże umyj w możliwie zimnej wodzie, uważając jednak by nie moczyć ich w wodzie za długo- zapobiegnie to ich otwarciu
  • wyrzuć wszelkie uszkodzone/ pęknięte muszle
  • do ugotowania nadają się szczelnie zamknięte mule lub otwarte, które po lekkim puknięciu muszlą o blat zamykają się. Muszle otwarte, które nie reagują na uderzenia również wyrzuć.
  • mule do dania dodaj na końcu (po przygotowaniu bazy) i gotuj pod przykryciem kilka minut aż muszle się otworzą. Zbyt długie gotowanie sprawi, że mule będą gumowe i stracą smak
  • jeśli po ugotowaniu jakaś muszla nadal pozostaje zamknięta również należy ją wyrzucić

Przygotowanie dania:

Oczyść i przygotuj mule zgodnie z zasadami. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę, czosnek i imbir starty na tarce. Dodaj bulion, sos sojowy i rybny.

Po kilku minutach dodaj odsączone liczi, sok z limonki, posiekaną kolendrę (część odłóż do dekoracji) oraz mule. Gotuj 5-7 minut pod przykryciem.

Podaj mule z makaronem, bulionem i liczi posypane listkami kolendry.