• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Mikołajkowe ciasteczka daktylowe z cynamonem

Mikołajkowe ciasteczka daktylowe z cynamonem

Główne składniki

  • Daktyle

    Daktyle

  • Miód wielokwiatowy Chabrior

    Miód wielokwiatowy Chabrior

  • Płatki owsiane Chabrior

    Płatki owsiane Chabrior

    błyskawiczne, górskie

Składniki

  • 100g daktyli
  • 30g płatków owsianych
  • 50 g sezamu
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 40g masła orzechowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru

Sposób przygotowania

Idealna ciasteczka na Mikołaja. Doskonałe z ciepłym mlekiem. Z pewnością zasmakują dzieciom. Opakowane w ozdobne torebki będą też miłym upominkiem do serca.

Sposób przygotowania:

Daktyle zalać ciepłą wodą i moczyć przez godzinę, odcedzić. W misce umieścić wszystkie składniki i zblendować, aby się połączyły. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać łyżkę śmietanki lub mleka kokosowego. Ciasto schłodzić przez ½ godziny. Rozwałkować i wycinać ciasteczka w dowolnych kształtach.

Piec ok. 15 minut w temp. 180 st C