• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Muffinki czekoladowo-dyniowe

Muffinki czekoladowo-dyniowe

Główne składniki

  • Dynia

    Dynia

  • Kakao Ivoria

    Kakao Ivoria

  • Mascarpone, Piątnica

    Mascarpone, Piątnica

Składniki

  • Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka startej na drobnych oczkach dyni
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 70 ml oleju + 1 szczypta soli
  • Krem
  • 500 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady + 1 łyżeczka kakao
  • Dodatkowo:
  • posypka cukrowa (cukrowa lub pomarańczowa)

Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki ciasta (w tym dynię) połącz ze sobą w misce i dokładnie mieszaj.

W drugiej misce połącz mleko, olej oraz jajko, a następnie wlej je do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj łyżką.

Formę na muffinki wypełnij papilotkami i nałóż do nich ciasto – do ok. ¾ wysokości foremki. Formę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz 20 minut (do czasu, aż wbity w środek patyczek będzie suchy). Upieczone muffinki odstaw do wystygnięcia.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia.

Kremówkę oraz mascarpone połącz ze sobą i ubijaj do chwili, aż utworzy się gęsty krem. Następnie dodaj do niego cukier wymieszany z kakao oraz przestudzoną czekoladę. Miksuj jeszcze kilka sekund, a następnie przełóż krem do szprycy i udekoruj nim muffinki.

Aby uzyskać efekt upiornych muffinek na halloween możesz:

- posypać je kolorowym cukrem, a na koniec wbić w muffinki przyklejone dwustronnie do wykałaczek naklejki z dynią, czarownicą lub wampirem.

- wbić w krem żelki przypominające dżdżownice

- udekorować krem piankami przypominającymi zęby wampira.