• Łatwe
  • 55 min
Wróć

Połączenie smakowe

Orzechowe brownie

Orzechowe brownie

Główne składniki

  • Czekolada mleczna

    Czekolada mleczna

  • Jaja

    Jaja

  • Kakao Ivoria

    Kakao Ivoria

Składniki

  • 120g cukru
  • 125g czekolady
  • 4 jajka
  • 130g masła
  • 50g kakao
  • 100ml słodkiej śmietanki
  • 50g mielonych orzechów (włoskie i/lub laskowe)
  • 100g posiekanych mieszanych orzechów
  • Masa serowa:
  • 300g serka kremowego
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżeczka kakao
  • orzechy i kakao do dekoracji

Sposób przygotowania

Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo schłodzoną, roztopioną czekoladę. Osobno w miseczce wymieszać kakao i zmielone orzechy. Zmniejszyć obroty miksera i dodać kakao z orzechami na przemian ze śmietaną. Na końcu wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą z posiekanymi orzechami. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 15 x 30 cm, wysmarowanej margaryną. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 min, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Serek wymieszać z cukrem i kakao. Masę rozsmarować na cieście, posypać kakao i posiekanymi orzechami.

SMACZNEGO!