• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Pieczarki w szynce parmeńskiej ze śliwką i mozzarellą

Pieczarki w szynce parmeńskiej ze śliwką i mozzarellą

Główne składniki

  • Pieczarki

    Pieczarki

  • Szynka wędzona

    Szynka wędzona

  • Śliwki suszone Bouton d'Or

    Śliwki suszone Bouton d'Or

Składniki

  • 20 średniej wielkości pieczarek
  • 20 plasterków szynki parmeńskiej
  • 20 suszonych śliwek
  • 150 g startej na drobnych oczkach mozzarelli
  • czosnek granulowany
  • płatki chilli

Sposób przygotowania

Obierz pieczarki i wytnij z nich nóżki. Każdą z nich owiń plasterkiem szynki parmeńskiej i przebij wykałaczką. We wgłębieniu każdej pieczarki umieść szczyptę sera, a następnie oprósz go czosnkiem. Na serze ułóż śliwkę i oprósz ją szczyptą chilli.

Pieczarki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz od czasu aż szynka się zarumieni i będzie chrupiąca (ok. 10-12 minut).

Podawaj na ciepło