• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Pierniczki nadziewane

Pierniczki nadziewane

Główne składniki

  • Dżem Paquito

    Dżem Paquito

    truskawkowy, wiśniowy, brzoskwiniowy, z czarnej porzeczki, 340 g

  • Miód wielokwiatowy Chabrior

    Miód wielokwiatowy Chabrior

  • Mąka tortowa Reva

    Mąka tortowa Reva

Składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100 g miodu
  • 2 jajka
  • 70 g masła
  • 80 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej (dobrej jakości)
  • 1 słoiczek gęstego dżemu lub marmolady
  • Lukier
  • 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

Idealne pierniczki na Boże Narodzenie czy na Mikołaja. Sprawdzą się też jako efektowny upominek dla najbliższych.

Sposób przygotowania:

Do małego garnka z grubym dnem wsyp ¼ cukru i podgrzewaj do czasu aż nabierze bursztynowego odcienia, a następnie wlej do niego wodę i podgrzewaj do chwili, aż się rozpuści. Następnie dodaj pozostały cukier, miód oraz masło, zagotuj i zdejmij z ognia. Odstaw do wystygnięcia.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika, dodaj do niej jajka oraz przestudzoną, cukrowo miodową mieszankę i zagnieć. Owiń ciasto folią i odstaw na godzinę aby nabrało właściwej konsystencji.

Z ciasta wydziel kulki wielkości dużego orzecha, spłaszcz dłonią, nałóż na środek marmoladę lub dżem i sklej.

Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj aby piernicki układać łączeniem do dołu i zachować między nimi odpowiednie odstępy - ciasteczka urosną i nie powinny sie posklejać.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 75 stopni i piecz około 18 minut, do czasu aż się zarumienią.

Kiedy pierniczki wystygną przygotuj lukier (połącz cukier puder z wodą) i maczaj je w nim. Możesz udekorować pierniczki według upodobań. 

Pierniczki przełóż do puszki i odstaw na około 3-4 tygodnie by zmiękły. Jeśli nie masz tyle czasu włóż je do puszki razem z kawałkiem jabłka - to sprawi, że pierniczki szybciej będa miękkie.