• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Pierś kaczki w miodowo-imbirowej marynacie na smażonej kapuście pekińskiej

Pierś kaczki w miodowo-imbirowej marynacie na smażonej kapuście pekińskiej

Główne składniki

  • Filet z kaczki

    Filet z kaczki

  • Imbir

    Imbir

  • Kapusta pekińska

    Kapusta pekińska

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 nieduża kapusta pekińska
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • papryczka chilli
  • 100 ml sosu sojowego
  • łyżka sezamu
  • świeża kolendra
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka sosu rybnego

Sposób przygotowania

Soczysta i chrupiąca kaczka na sposób azjatycki. Aromatyczna i smaczna będzie stanowić ciekawą odmianę do tradycyjnego sposobu przygotowania kaczki. Danie jest raczej łagodne, a ostrzejszy akcent stanowi smażona kapusta pekińska.  

Sposób przygotowania:

Z miodu, startego na tarce imbiru, połowy sosu sojowego, sosu rybnego i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj marynatę. W marynacie umieść oczyszczone piersi kaczki z ponacinaną skórą. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Suchą i zimną patelnię umieść na palniku kuchenki i umieść na niej zamarynowaną kaczkę skórą do dołu. Gdy się zarumieni odwróć mięso i dodaj pozostałą w misce marynatę. Podsmażone mięso umieść w żaroodpornym naczyniu skórą do góry, polej zawartością patelni i piecz około 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

W międzyczasie pokrój w średniej wielkości kawałki kapustę. Rozgrzej olej sezamowy, dodaj kapustę, pozostały sos sojowy oraz posiekane chili - duś około 10 minut aż kapusta zmięknie.

Upieczoną kaczkę pozostaw na kilka minut by mięso odpoczęło. Pokrój na plastry i umieść na porcji kapusty. Przed podaniem posyp sezamem i świeżą kolendrą.