• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Polędwiczki z cydrem i jabłkami

Polędwiczki z cydrem i jabłkami

Główne składniki

  • Cydr

    Cydr

  • Jabłka

    Jabłka

    z polskich upraw

  • Polędwiczka wieprzowa

    Polędwiczka wieprzowa

    od rzeźnika w sklepie

Składniki

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 kwaskowate jabłka
  • 3 cebule
  • 200 ml cydru
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Polędwiczki pokrój w plasterki, oprósz solą, pieprzem i obsmaż na 2 łyżkach oleju przez około 2 minuty z każdej strony.  Następnie zdejmij mięso z patelni.

Cebulę pokrój w piórka.Na patelnię dodaj kolejne 2 łyżki oleju oraz cebulę. Smaż do chwili, aż cebula będzie miękka i szklista.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grube plasterki.

Mięso, cebulę oraz jabłka przełóż do garnka, zalej cydrem, dodaj majeranek, szczyptę soli oraz pieprzu i duś na małym ogniu przez około 15 minut. Jeśli w tym czasie cydr wyparuje, dodaj 100 ml wody i duś dalej.

Mięso podawaj z ryżem polanym sosem powstałym podczas duszenia.

Smacznego!