• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Główne składniki

  • Cebula biała

    Cebula biała

  • Mięso wieprzowe mielone

    Mięso wieprzowe mielone

  • Natka pietruszki

    Natka pietruszki

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • kilka liści bazylii
  • świeżo starty ser
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • maka

Sposób przygotowania

Do zmielonego mięsa, dodajemy obraną i startą na drobnej tarce cebulę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy żółtko i formujemy niewielkie kuleczki, które następnie obtaczamy w mące.  

Rozgrzewamy patelnię z 4 łyżkami oliwy z oliwek, na którą stopniowo wkładamy pulpeciki i smażymy do momentu zarumienienia. Pulpeciki ściągamy z patelni i wykładamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Na patelnie wlewamy pomidory, doprawiamy je solą i  pieprzem. Dodajemy posiekaną bazylię. Gotujemy do momentu, aż sos będzie gęsty. Pulpeciki wkładamy ponownie na patelnie i podgrzewamy. Gotowe danie posypujemy startym serem i dekorujemy natką pietruszki