• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Rolada pomidorowa z ziołowym twarożkiem

Rolada pomidorowa z ziołowym twarożkiem

Główne składniki

  • Mąka tortowa Reva

    Mąka tortowa Reva

  • Pasta pomidorowa Saint Eloi

    Pasta pomidorowa Saint Eloi

  • Serek śmietankowy Almette

    Serek śmietankowy Almette

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szklaki gorącej wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g tserka kanapkowego naturalnego lub ziołowego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

Jajka ubij na jasną puszystą masę a następnie dodaj do nich po 1 łyżce gorącej wody cały czas miksując. Do masy jajecznej dodaj koncentrat pomidorowy, olej oraz paprykę, a kiedy składniki się połączą dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miskuj tylko do chwili połączenia się składników.

Formę o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia, natłuść go olejem i przelej ciasto. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 10 minut. Upieczone ciasto odstaw na pół godziny do wystygnięcia a następnie zdejmij z niego papier.

Na wystudzonym cieście rozsmaruj serek wymieszany z posiekaną zieleniną i zwiń ciasno w roladę. Roladę owiń folią i wkłóż do lodówki na kilka godzin. Schłodzoną pokrój w plastry.