• Łatwe
  • 15 min
Wróć

Połączenie smakowe

Rozgrzewająca czekolada na gorąco

Rozgrzewająca czekolada na gorąco

Główne składniki

  • CZEKOLADA GORZKA, IVORIA

    CZEKOLADA GORZKA, IVORIA

  • Mleko 3,2% Paturages

    Mleko 3,2% Paturages

  • Papryczka chili

    Papryczka chili

Składniki

  • 250 ml mleka 3,2%
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g dobrej gorzkiej czekolady, najlepiej 70%
  • 1 czerwona papryczka chili
  • kilka pianek marshmallows

Sposób przygotowania

Czekolada do picia idelana na zimowy wieczór. 

Proporcje na 2 kubki czekolady.

Sposób przygotowania:

Papryczkę pokrój w plasterki, połącz z mlekiem i śmietanką. Podgrzewaj na wolnym ogniu do czasu aż mleko będzie gorące (ale nie zacznie się gotować), a następnie odstaw je na ok. 15 minut. Po tym czasie przelej je przez gęste sito i ponownie wlej do garnka. Podgrzej.

Do gorącego mleka dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do czasu aż się całkowicie rozpuści. Przelej do kubków i posyp piankami. Odczekaj ok. 5 minut by pianki się rozpuściły. 

Rozgrzewający deser gotowy.