• Łatwe
  • 20 min
Wróć

Połączenie smakowe

Sałatka nicejska z sosem musztardowym

Sałatka nicejska z sosem musztardowym

Główne składniki

  • Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    M, 10 szt.(0,45zł/1szt.)

  • Sałata

    Sałata

  • Tuńczyk w zalewie

    Tuńczyk w zalewie

Składniki

  • Sałatka ( składniki na 2 porcje)
  • kilka liści sałaty rzymskiej lub karbowanej
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • Sos
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta granulowanego czosnku
  • 1 szczypta ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

Prosta, smaczna i pozywna sałatka z francuską nutą. Doskonała jako szybki lunch.

 

Składniki sosu połącz ze sobą w małym słoiczku, zakręć go i potrząsaj energicznie do czasu, aż wszystkie składniki się połączą.

Jajka ugotuj na twardo i pokrój na ćwiartki (lub mniejsze cząstki). Pomidorki przekrój na pół. Cebulę pokrój aby powstały krążki.

W misce umieść sałatę, na niej położ jajka, posyp oliwkami, pomidorkami , krążkami cebuli i odciśniętym z sosu tuńczykiem.

Przed podaniem sałatkę polej przygotowanym wcześniej sosem.