• Łatwe
  • 30 min
Wróć

Połączenie smakowe

Sałatka z winogronami i kurczakiem

Sałatka z winogronami i kurczakiem

Główne składniki

  • Filet z piersi kurczaka

    Filet z piersi kurczaka

  • Roszponka

    Roszponka

  • Winogrono ciemne

    Winogrono ciemne

Składniki

  • 400g roszponki
  • kiść ciemnych winogron
  • podwójna pierś z kurczaka 400-500g
  • 100g orzechów włoskich
  • 1 opakowanie sera camembert
  • miód, musztarda francuska do marynaty
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka kroimy w plasterki. Możemy opruszyć każdy z nich solą, pieprzem lub zamarynować ( ok. 2 łyżeczki musztardy delikatesowej, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1,5 łyżeczki miodu).

Mięso odstawiamy na conajmniej pół godziny do lodówki ( im dłużej, tym lepiej przejdzie przyprawami ). W tym czasie można przygotować pozostałe składniki - delikatnie posiekać orzechy włoskie, ser camembert pokroić na mniejsze kawałki, a winogrona wzdłuż na połówki .

Kiedy mięso już będzie zamarynowane podpiekamy je na patelni grillowej, następnie zalewamy wodą, dusimy pod przykryciem. Dzięki temu staje się miękkie i delikatne.

Teraz wszystko jest już gotowe. Na talerzu układamy roszponkę, kilka plasterków kurczaka, ser, winogrona, posypujemy orzechami.