• Łatwe
  • 30 min
Wróć

Połączenie smakowe

Smażone szparagi w wędzonej szynce z dyniowym pesto i jajkiem w koszulce

Smażone szparagi w wędzonej szynce z dyniowym pesto i jajkiem w koszulce

Główne składniki

  • Ser kozi

    Ser kozi

  • Szparagi zielone

    Szparagi zielone

    11,98zł/1kg

  • Szynka wędzona

    Szynka wędzona

Składniki

  • 14 zielonych szparagów
  • 14 cienkich plasterków wędzonej szynki
  • 2 łyżki oleju
  • pesto
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 garść liści bazylii
  • 1 łyżka tartego koziego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko w koszulce
  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu
  • dodatkowo
  • 2 szczypty płatków chilli

Sposób przygotowania

Pestki dyni, czosnek oraz bazylię miksujemy blenderem przez około minutę a następnie dodajemy oliwę, ser oraz szczyptę soli i miksujemy na najwyższych obrotach do chwili połączenia się składników. 

Szparagi owijamy szynką i podsmażamy na oleju z każdej strony przez około 3 minuty, a następnie odkładamy je na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Do gotującej się, osolonej wody dodajemy ocet i delikatnie wbijamy jajka. Gotujemy 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. 

Na brzegu dużego talerza umieszczamy kilka kropel pesto i kilka cienkich plasterków sera koziego. Na środku układamy szparagi, a na nich kładziemy jajko. Całość posypujemy pestkami dyni i płatkami chili. Podajemy od razu.