• Łatwe
  • 20 min
Wróć

Połączenie smakowe

Tarta brzoskwiniowa

Tarta brzoskwiniowa

Główne składniki

  • Brzoskwinia

    Brzoskwinia

  • Jaja

    Jaja

  • Mleko 3,2% Paturages

    Mleko 3,2% Paturages

Składniki

  • Masa waniliowa
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • Ciasto
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masla
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 70g cukru pudru + trochę do posypania
  • 250g brzoskwiń
  • 50g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski lub na deskę. Masło kroimy i dorzucamy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Składniki mieszamy i zagniatamy. Zawinięte w folię spożywczą ciasto wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty (średnica 28 cm), ciasto trzeba nakłuć widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, obciążamy go obciążnikami do pieczenia, lub np. orzechami, grochem itp. Pieczemy w temperaturze 180°C  przez 20 minut, po 20 minutach zdejmujemy obciążenie, a następnie pieczemy jeszcze przez 5 minut.

Masa waniliowa:  Wszystkie składniki miksujemy razem.

Pieczenie: Na podpieczoną tartę wylewamy masę waniliową, układamy umyte brzoskwinie pokrojone w grube plastry oraz borówki.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na 25-30 minut. Tartę posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!