• Łatwe
  • 120 min
Wróć

Połączenie smakowe

Tarta czekoladowa z malinami

Tarta czekoladowa z malinami

Główne składniki

  • Czekolada mleczna

    Czekolada mleczna

  • Maliny

    Maliny

  • Mąka tortowa Reva

    Mąka tortowa Reva

Składniki

  • Spód:
  • 250 g maki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Masa
  • 200 g czekolady
  • 150 g śmietanki 30%
  • 100g masła
  • 300g malin
  • 100g migdałów

Sposób przygotowania

Masło pokrój na kawałki i rozetrzyj z mąką, aby całość przypominała drobny piasek. Dodaj cukier puder, a następnie wbij całe jajko. Ciasto szybko zagnieć i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 1h. Po upływie godziny, rozwałkuj ciasto i wyłóż na okrągłą formę do tarty. Włącz piekarnik i rozgrzej do 180 stopni. Ciasto podpiecz w piekarniku przez około 15 minut. W tym samym czasie w rondelku podgrzej śmietanę i dodaj pokrojone masło. Całość zagotuj co chwilę mieszając. Dodaj połamaną na kostki czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Masę czekoladową wylej na spód i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny do czasu aż masa zesztywnieje. Ciasto udekoruj malinami i płatkami migdałowymi.