• Łatwe
  • 90 min
Wróć

Połączenie smakowe

Tarta makowa z gruszkami

Tarta makowa z gruszkami

Główne składniki

  • Gruszka

    Gruszka

  • Mak

    Mak

  • Miód wielokwiatowy Chabrior

    Miód wielokwiatowy Chabrior

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła + 2 łyżki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 żółtko + 3 białka
  • 200 g maku
  • 7 łyżek miodu
  • 80 g orzechów włoskich
  • 2 duże gruszki np odmiany konferencja
  • 150 g mleka
  • 2 łyżki kaszy manny

Sposób przygotowania

Przepis na 1 tartę o średnicy 25 cm.

Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać 3 łyżki cukru, żółtko, sok z cytryny i szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na ½ godziny.

Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i posypać mąką.

Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto, nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut. 

Mak zalać gorącą wodą i gotować ok. 30 minut, do odparowania, od czasu do czasu mieszając.Odcedzić i ostudzić, po czym zemleć dwukrotnie. Kaszę manne dodać do mleka wraz z 1 łyżką cukru, wymieszac i gotować do zgęstnienia około 3 minut, następnie wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do maku dodać kaszę, 3 łyżki miodu, pianę z białek i delikatnie wymieszać.  Orzechy włoskie podprażyć i posiekać. Gruszki obrać, pokroić w podłużne plastry, przełożyć do miski. 2 łyżki masła stopić, podsmażyć na nim gruszki, dodać 2 łyżki miodu i smażyć razem kilka minut, by powstał syrop. Orzechy włoskie podprazyć i posiekać. Na spód tarty wyłożyć masę makową, na wierzchu ułożyć gruszki, posypać orzechami i polać syropem spod gruszek. Piec ok. 50 minut.