• Łatwe
  • 120 min
Wróć

Połączenie smakowe

Tarta orzechowa z budyniem toffi i jabłkami

Tarta orzechowa z budyniem toffi i jabłkami

Główne składniki

  • Jabłka

    Jabłka

    z polskich upraw

  • Śmietana kremówka 30% Paturages

    Śmietana kremówka 30% Paturages

    200 ml

Składniki

  • Ciasto
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g orzechów laskowych
  • Krem budyniowy i karmel
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 300 g mleka
  • 80 g cukru
  • 100 g śmietanki 30% Paturages
  • 60 g masła
  • 350 g jabłek

Sposób przygotowania

Orzechy mielimy lub miksujemy blenderem. Mąkę wysypujemy na blat i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtko, orzechy, cukier i zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dodajemy 1 łyżkę wody. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i smażymy na maśle  (20g) przez ok 5 minut.

Na patelnię wysypujemy cukier (60g), aby równomiernie pokrył jej powierzchnię, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, do całkowitego skarmelizowania i stopienia (ok. 1,5- 2 minuty) W tym czasie nie mieszamy!  Gdy cukier będzie już płynny, dodajemy 50 g kremówki i energicznie mieszamy rózgą. Po chwili wlewamy resztę śmietanki i podgrzewamy przez ok. 2 minuty, stale mieszając. Na koniec dodajemy 20g masła. Odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia. W tym czasie gotujemy budyń. Przyrządzamy go wg instrukcji z opakowania, zmniejszając ilość cukru do 20 g, a mleka do 300g (aby był gęstszy) Do gotowego budyniu dodajemy pozostałe 40 g masła i miksujemy. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy do formy, tak aby pokryło również brzegi. Nakłuwany widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8 minut. Następnie na ciasto wykładamy podsmażone wcześniej jabłka i pieczemy ok. 35- 40 minut. Na upieczoną tartę wykładamy budyń i polewamy karmelem.