• Łatwe
  • 80 min
Wróć

Połączenie smakowe

Tort z kremem i borówkami

Tort z kremem i borówkami

Główne składniki

  • Borówki amerykańskie

    Borówki amerykańskie

    125g (3,19zł/100g)

  • Kakao Ivoria

    Kakao Ivoria

  • Mascarpone, Piątnica

    Mascarpone, Piątnica

Składniki

  • Biszkopt
  • 4 duże jaja
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • solidna łyżka masła
  • łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • Krem
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 400 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Dodatki
  • 250 g borówek amerykańskich
  • kilka gałązek świeżej melisy

Sposób przygotowania

Biszkopt: oddziel białka od żółtek. Żółtka z cukrem i odrobiną wody utrzyj na puszysty i jasny kogel-mogel. Do koglu-moglu dodaj roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Połącz składniki. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy kuchennej rózgi albo silikonowej szpatułki połącz masę z żółtek z pianą z białek. Na koniec delikatnie dodaj przesianą mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, kakao oraz sól.
Przygotowaną masę biszkoptową wyłóż do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180stopni około 30 minut- do suchego patyczka. Biszkopt wyjmij z formy i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Krem: mascarpone utrzyj z dodatkiem cukru pudru. Śmietankę ubij. Delikatnie połącz mascarpone dodając porcjami ubitą śmietankę.

Biszkopt podziel na dwa równej grubości blaty. Na spód połóż jeden, następnie warstwę kremu, warstwę borówek i jeszcze odrobinę kremu. Nałóż drugi blat biszkoptowy i ponownie krem i borówki oraz do dekoracji listki mięty.