• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Tosty francuskie na słodko - Tydzień Francuski

Tosty francuskie na słodko - Tydzień Francuski

Główne składniki

  • Bagietka

    Bagietka

  • Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    M, 10 szt.

  • Rodzynki sułtańskie Bouton d'Or

    Rodzynki sułtańskie Bouton d'Or

    200 g,

Składniki

  • 1 długa bagietka
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • Cukier puder
  • cynamon
  • rodzynki
  • masło do smażenia
  • Dodatkowo
  • Prażone jabłka lub ulubiony dżem

Sposób przygotowania

Jajka wymieszaj z mlekiem oraz łyżeczką cukru pudru. Na patelni rozgrzej masło. Bagietkę pokrój na niezbyt grube kromki, obtocz w jajku i smaż do czasu, aż tosty zarumienią się z obu stron.

Ciepłe tosty oprósz dodatkową porcją cukru pudru oraz cynamonem i posyp rodzynkami. Podawaj z prażonymi jabłkami lub ulubionym dżemem (np. pomarańczowym lub brzoskwiniowym).