Połączenie smakowe
Trufle piernikowe z pomarańczową skórką

Główne składniki
-
Biszkopty podłużne Lady Fingers
-
Mascarpone, Piątnica
-
Przyprawa do piernika
Składniki
- Proporcje na 15 trufli
- 150 g podłóżnych biszkoptów
- 250 g mascarpone
- 1 duża łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- skórka otarta z małej, wyszorowanej pomarańczy
- 5 łyżek likieru pomarańczowego
- 2 lyżki wrzątku
- kakao do obtoczenia
Sposób przygotowania
Zamiast pieczenia tradycyjnych pierniczków proponujemy w tym roku sprawdzony przepis na trufle. Będą się pysznie prezentować na świątecznym stole obok innych, bardziej tradycyjnych ciast. Są również doskonałym mikołajkowym prezentem i sprawdzą się jako słodka niespodzianka podczas świątecznych wizyt - z pewnością ucieszą wszystkich obdarowanych.
Przepis:
Skórkę z pomarańczy zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
Biszkopty rozdrobnij (najlepiej blenderem), połącz z przyprawą do piernika i cukrem pudrem, a następnie dodaj do nich skórkę z pomarańczy, likier (lub mleko jeśli trufle mają być dla dzieci) oraz serek mascarpone.
Początkowo łyżką, a następnie dłonią mieszaj składniki do chwili utworzenia się jednolitej masy, którą następnie uformuj w kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzoną masę podziel na 15 części, uformuj z nich kulki i obtocz je w kakao. Trufle przechowuj w lodówce, ale wyjmuj 2-3 kwadranse przed spożyciem, aby nabrały temperatury pokojowej i zmiękły. Możesz udekorować je jadalnym brokatem.
Trufle idealnie prezentują się w małych, dekoracyjnych papilotkach.