• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Trufle piernikowe z pomarańczową skórką

Trufle piernikowe z pomarańczową skórką

Główne składniki

  • Biszkopty podłużne Lady Fingers

    Biszkopty podłużne Lady Fingers

  • Mascarpone, Piątnica

    Mascarpone, Piątnica

  • Przyprawa do piernika

    Przyprawa do piernika

Składniki

  • Proporcje na 15 trufli
  • 150 g podłóżnych biszkoptów
  • 250 g mascarpone
  • 1 duża łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • skórka otarta z małej, wyszorowanej pomarańczy
  • 5 łyżek likieru pomarańczowego
  • 2 lyżki wrzątku
  • kakao do obtoczenia

Sposób przygotowania

Zamiast pieczenia tradycyjnych pierniczków proponujemy w tym roku sprawdzony przepis na trufle. Będą się pysznie prezentować na świątecznym stole obok innych, bardziej tradycyjnych ciast. Są również doskonałym mikołajkowym prezentem i sprawdzą się jako słodka niespodzianka podczas świątecznych wizyt - z pewnością ucieszą wszystkich obdarowanych.

 

Przepis:

Skórkę z pomarańczy zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na około 10 minut.

Biszkopty rozdrobnij (najlepiej blenderem), połącz z przyprawą do piernika i cukrem pudrem, a następnie dodaj do nich skórkę z pomarańczy, likier (lub mleko jeśli trufle mają być dla dzieci) oraz serek mascarpone.

Początkowo łyżką, a następnie dłonią mieszaj składniki do chwili utworzenia się jednolitej masy, którą następnie uformuj w kulę, owiń w folię i włóż  do lodówki na 30 minut.

Schłodzoną masę podziel na 15 części, uformuj z nich kulki i obtocz je w kakao. Trufle przechowuj w lodówce, ale wyjmuj 2-3 kwadranse przed spożyciem, aby nabrały temperatury pokojowej i zmiękły. Możesz udekorować je jadalnym brokatem.

Trufle idealnie prezentują się w małych, dekoracyjnych papilotkach.