• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Wilgotny makowiec świąteczny

Wilgotny makowiec świąteczny

Główne składniki

  • Cukier puder

    Cukier puder

  • Jaja

    Jaja

  • Masa makowa Bakalland

    Masa makowa Bakalland

    z bakaliami, 850g (5,87zł/1kg)

Składniki

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 7 dużych jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Przepis na tortownicę o srednicy 24 cm

Jajka ubijaj z cukrem na najwyższych obrotach miksera do czasu aż masa będzie jasna i puszysta (ok. 10 minut).

Do ubitych jajek dodaj masło i miksuj kolejne 5 minut. Następnie dodaj bakalie, masę makową oraz bułkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj (tylko do chwili połączenia się składników).

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz godzinę (do suchego patyczka).

Przed podaniem makowiec oprósz cukrem pudrem.