• Łatwe
  • 50 min
Wróć

Połączenie smakowe

Zapiekanka z bakłażanem i pomidorem na styl śródziemnomorski

Zapiekanka z bakłażanem i pomidorem na styl śródziemnomorski

Główne składniki

  • Bakłażan

    Bakłażan

  • Cebula biała

    Cebula biała

  • Pomidor

    Pomidor

Składniki

  • 1 cienki bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka startego na grubszych oczkach parmezanu
  • sól i pieprz
  • listki świeżej bazylii

Sposób przygotowania

Bakłażana, cukinię, pomidory oraz cebulę pokrój w plastry i ułóż na przemian w naczyniu żaroodpornym. 
Warzywa posmaruj oliwą, oprósz solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
Zapiekankę piecz 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i posyp zapiekankę startym parmezanem. Piecz kolejne 15 minut.

Podawaj z liśćmi świeżej bazylii.