• Łatwe
  • 180 min
Wróć

Połączenie smakowe

Żeberka w miodowo - musztardowej marynacie

Żeberka w miodowo - musztardowej marynacie

Główne składniki

  • Miód wielokwiatowy Chabrior

    Miód wielokwiatowy Chabrior

  • Musztarda sarepska Bouton d'Or

    Musztarda sarepska Bouton d'Or

  • Żeberka wieprzowe

    Żeberka wieprzowe

    z rozbioru na miejscu w sklepie

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Żeberka dzielimy na porcje. W miseczce mieszamy miód, musztardę, oliwę, ostrą paprykę, czosnek oraz pieprz. Żeberka
przyprawiamy solą, zanurzamy w marynacie i odkładamy do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej, aby mieso marynowało się przez całą noc.Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
Układamy je na wyłożonej folią aluminiową blaszce. Wkładamy
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez
około godzinę, aż mięso będzie miękkie. W trakcie pieczenia
obracamy mięso kilkakrotnie i smarujemy pozostałą marynatą.
Podajemy w towarzystwie ulubionych dodatków.