Babeczka z kandyzowanymi jabłkami
  • Średnie
  • 180 min
Wróć

Babeczka z kandyzowanymi jabłkami

Składniki
na 4 porcje

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki
  • 50 ml wody
  • 10 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych
  • 1 jajo
  • 3 g soli
  • 12 g cukru
  • 50 g masła

Składniki na syrop do nasączania babeczki:

  • 1/2 litra wody
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 80 ml rumu

Składniki na bita śmietana z cynamonem i wanilią:

  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 laski wanilii
  • 35 g drobnego cukru

Składniki na kandyzowane jabłka:

  • 4 jabłka Golden Delicious
  • 20 g drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 50 g soku jabłkowego

Sposób przygotowania

Przygotuj babeczki:

Do specjalnej miski obrotowej do ubijania wsyp mąkę, następnie dodaj sól, cukier, drożdże - uwaga, wszystkie składniki należy dodawać stopniowo, jeden po drugim, oddzielnie.
Wymieszaj wodę i jajko, a następnie przelej do mąki, wymieszaj i poczekaj aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Dodaj schłodzone, stopione masło. Wyłóż ciasto do foremek na
babeczki lub muffinki, wypełniając je do połowy wysokości. Poczekaj, aż wyrośnie i wypełni całą foremkę, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na ok. 25 minut.
Wyciągnij je, gdy ciasto pokryje sie ładną, przypieczoną skorupką.

Przygotuj syrop do nasączania babeczki:

Zagotuj wodę i cukier. Kiedy już się zagotuje dodaj pozostałe  składniki, niech się zaparzą przez 10 minut. Odcedź. Następnie całość schłodź w salaterce. Zamocz babeczki w syropie i włóż na całą noc do lodówki. Po wyjęciu odsącz je i delikatnie polej rumem.

Przygtuj bitą śmietanę:

Ubij śmietanę, dodając wszystkie składniki od razu na początku
(śmietana musi być dobrze schłodzona). Odstaw do lodówki.

Przygotuj kandyzowane jabłka:

Obierz jabłka, oczyść z gniazdek i pokrój w kostkę. Przygotuj karmel z cukru, następnie rozpuść go w soku jabłkowym, dodaj kawałki jabłek i podsmaż na dużym ogniu. Przykryj wszystko i włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 140°C na 1 godzinę. Po upieczeniu, odczekaj, aż wystygną.

 

Polej babeczkę sosem, ułóż na środku talerza dekorując owocami. Następnie zrób na środku ciasteczka otwór i wypełnij go przygotowanymi kandyzowanymi jabłkami. Przykryj z góry
bitą śmietaną, nakładając ją łyżką zamoczoną w gorącej wodzie.