Chrupiący Pasztet z estragonem i duszoną kapustą
  • Łatwe
  • 40 min
Wróć

Chrupiący Pasztet z estragonem i duszoną kapustą

Składniki
na 8 porcje

  • 800g pasztetu z indyka Wiejskie Pyszności
  • 1 jajko
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 0,5 główki kapusty włoskiej
  • 100g białej kapusty
  • garść świeżego estragonu
  • 75g wywaru mięsnego w proszku (np. Knorr)
  • 50 g masła
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Chrupiący pasztet:
Pokrój pasztet w kostkęo wielkości mniej więcej 4 x 4cm i 3 cm wysokości. Z chleba tostowego odetnij skórę i wałkiem rozwałkuj środek. Pokrój w kostkę o wielkości 3 x 3 cm. POsmaruj jedną stronę pasztetu i jedną stronę chleba roztrzepanym żółtkiem - połącz kostki chleba z kostkami pasztetu. Tak przygotowane kostki pasztetu zrumień na oliwie i maśle kładąc je na patelni tak, aby przypiec chleb.

Wywar mięsny:
Zagotuj wywar mięsny, dodaj połowę estragonu i pozostaw na godzinę po zdjęciu z ognia. Przecedź wywar przez sito i odstaw.

Duszona kapusta:
Zblanszuj liście kapusty i pokrój je w cienkie paski. Następnie na patelni na maśle poddus białę kapustę i dodaj do niej kapustę włoską pokrojoną w cienkie paski. Podgotuj przez chwilę obie kapusty tak, by kapusta włoska pozostała chrupka i zachowała swój kolor. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wyłóż dwie chrupiące kostki z chleba i pasztetu na środek talerza. Kapustę wyłóż między kostkami. Dookoła rozprowadź trochę wywaru mięsnego. Udekoruj świeżym estragonem.

Smacznego