Ciastka migdałowe w polewie czekoladowej
  • Łatwe
  • 60 min
Wróć

Ciastka migdałowe w polewie czekoladowej

Składniki
na 8 porcje

Ciasto czekoladowe

  • 70 g mleka
  • 70 g kuwertury czekoladowej 70%
  • 10 g kakao
  • 115 g proszku migdałowego
  • 115 g cukru pudru
  • 25 g mąki T45
  • 4 białka
  • 35 g cukru

Polewa czekoladowa

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki 34%
  • 70 ml syropu trzcinowego
  • 50 g masła

Sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe 

Zaczynamy od przygotowania ciasta czekoladowego. Zagotuj mleko i zalej nim kuwerturę. Następnie dodaj przesiane kakao i wymieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj całość hermetycznie folią spożywczą (folia ma dotykać produkt, żeby uniknąć jego kontaktu z powietrzem) i odstaw do schłodzenia (masa powinna być zimna, ale miękka). W tym czasie przesiej proszek migdałowy, cukier puder i mąkę. Ubij białka na sztywną pianę, dodając porcjami cukier. Następnie 1/3 piany z białek wymieszaj delikatnie z masą czekoladową, dodaj przesiane produkty w proszku
i na końcu resztę białek. Wyłóż ciasto o grubości 5 mm do formy. Piecz ok. 10 minut w temperaturze 170°C.
Po wyjęciu z piekarnika przełóż na ruszt do ostygnięcia.

Polewa czekoladowa

Zagotuj śmietanę i zalej nią kawałki czekolady. Następnie dodaj masło oraz syrop trzcinowy i mieszaj całość do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą możesz polać ciasto czekoladowe (patrz prezentacja deseru).