Czekoladowe batoniki z herbatnikami petit beurre i wiórkami kokosowymi
  • Łatwe
  • 60 min
Wróć

Czekoladowe batoniki z herbatnikami petit beurre i wiórkami kokosowymi

Składniki
na 8 porcje

  • 1 opakowanie herbatników petit beurre
  • 1 kg (kilka tabliczek) mlecznej czekolady
  • 100 g masła
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 300 g gorzkiej czekolady ( najlepiej o zawartości kakao powyżej 60%)

Sposób przygotowania

Herbatniki pokrusz i odstaw. Masło pokrój w drobne kawałki i odstaw.

Następnie rozpuść mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Po zdjęciu z ognia, dodaj śmietankę, pokrojone w kawałki świeże masło i pokruszone herbatniki.

Masę wyłóż do prostokątnej formy o wysokości 1.5 cm.

Umieść w zamrażalniku na 30 do 40 minut.

Kiedy masa sie schłodzi i stwardnieje, pokrój ją na małe batoniki, tak by uzyskać formę „fingers” - paluszków. Zanurz paluszki w roztopionej gorzkiej czekoladzie, a następnie posyp je wiórkami kokosowymi. Przed podaniem odstaw batoniki na kilka minut do lodówki.

Batoniki można przechowywać dwa dni w lodówce.