Egzotyczny kuskus z oliwkami, pieczoną papryką i aioli z cukinii
  • Łatwe
  • 60 min
Wróć

Egzotyczny kuskus z oliwkami, pieczoną papryką i aioli z cukinii

Składniki
na 8 porcje

  • 400 g kaszy kuskus
  • 150 g oliwek zielonych lub czarnych
  • 4 szt. czerwonej papryki (ew. papryka ze słoika)
  • 150 ml oleju z pestek winogron
  • 1 kg cukinii
  • 300 g młodej cebulki
  • 3 szt. marakui
  • 1 szt. mango
  • 2 szt. cytryny
  • 100 g majonezu
  • 20 g świeżego czosnku
  • 10 g kiełków (mix)
  • 10 g rukoli
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania aioli z cukinii. Pokrój cukinię w kostkę, a następnie razem ze zmiażdżonym czosnkiem zrumień na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Po przesmażeniu, połowę cukinii zmiksuj z majonezem na puree, zmieszaj z pozostałą połową cukinii i odstaw.

Przygotuj sos z marakui i mango. Zmiksuj mango i pestki marakui, dodaj oliwę z oliwek, przypraw odrobiną soli i pieprzu, na koniec dodaj sok z cytryny.

Przygotuj kuskus. W tym celu zagotuj wodę (1,5 porcji na porcję kaszy). Zalej wrzątkiem kuskus, wymieszaj, przykryj folia spożywczą i odstaw. Gdy kuskus napęcznieje dodaj trochę oliwy z oliwek aby go rozdrobnić.

Następnie przygotuj pieczoną paprykę. W tym celu obierz ją, pokrój w duże plastry, skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika. Po upieczeniu odstaw.

Na koniec przyrządź coulis z papryki. W garnku podduś pokrojoną cebulę z pozostałymi kawałkami papryki, następnie zmiksuj z olejem z pestek winogron i skórką z cytryny.

Prezentacja dania:

Na talerzu ułóż upieczone plasterki papryki, następnie kuskus z pokrojonymi oliwkami, aioli z cukinii, kiełki i rukolę, coulis z papryki. Na wierzchu powinien się znaleźć sos z marakui i mango.