Eskalopek z indyka z rusztu, warzywa z grilla oraz domowy sos keczupowy
  • Łatwe
  • 60 min
Wróć

Eskalopek z indyka z rusztu, warzywa z grilla oraz domowy sos keczupowy

Składniki
na 4 porcje

  • 750 g piersi z indyka (opcjonalnie cielęciny)
  • 2 duże łyżki oleju sezamowego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • Szczypta mielonego chili, czosnek, tymianek
  • 0,5 kg pomidorków koktajlowych z gałązką
  • 2 czerwone cebule
  • 1 pęczek młodej zielonej cebulki
  • 350 g bakłażana
  • 0,5 pęczka bazylii
  • oliwa

Sos ketchupowy

  • 100 g suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 l soku pomidorowego
  • 50 g cukru
  • 20 g musztardy z gorczycą
  • 1 czerwona cebula
  • odrobina tabasco, pieprz, sól
  • 50 ml wywaru z mięsa (opcjonalnie kostki drobiowej)
  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania

Pokrój mięso  na eskalopki, włóż je do marynaty przygotowanej z oleju sezamowego, białego wina, pokrojonej młodej cebuli (kilka szczypiorów zostaw do dekoracji), czosnku, tymianku i papryki chili. Trzymaj w marynacie przez całą noc.

Sos ketchupowy

Przygotowując sos ketchupowy zrób karmel z sypkiego cukru, zdeglasuj dodając sok pomidorowy, następnie gotuj, aż się zagęści (zredukuje) o połowę. Wówczas dodaj tabasco, pokrojoną czerwoną cebulę, pomidory, wywar mięsny oraz musztardę. Na końcu dodaj ocet winny, dopraw całość solą i pieprzem i odstaw.

Pokrój w talarki czerwoną cebulę, bakłażany na plastry i opiecz je na ruszcie, to samo zrób z mięsem i gałązkami pomidorów koktajlowych (można je wcześniej posmarować oliwą).

Prezentacja dania  

Wyłóż mięso. Dookoła ułóż warzywa, sos z keczupu oraz kilka listów bazylii.