Francuskie pierożki  z serem, wędzoną szynką i musem jabłkowym
  • Łatwe
  • 60 min
Wróć

Francuskie pierożki z serem, wędzoną szynką i musem jabłkowym

Składniki
na 8 porcje

  • Ciasto francuskie 500 g
  • Masło 100 g
  • Śmietana 12% 500 g
  • Ser żółty 150 g
  • Ser Fourme d'Ambert - 150 g
  • Wędzona szynka z indyka 300 g
  • kilka łyżek mąki
  • Jabłka Gala 400g
  • Rodzynki sułtanki 80 g
  • Rozmaryn do smaku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

Najpierw przygotuj farsz serowy:

Na małym ogniu podgrzej masło, dodaj trochę mąki i gotuj 4 min ciągle mieszając. Jak masa stanie się gładka i jednorodna dodaj śmietanę. Mieszaj aż śmietana połączy się z resztą, następnie dodaj dwa rodzaje startego sera. Szybko wymieszaj i odstaw farsz z ognia.

Następnie przygotuj pierożki:

Ciasto francuskie rozwałkuj i wytnij w nim koła o średnicy 10 cm. Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz serowy i zagnij ciasto tworząc pierożki. Piecz około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 - 200° C.

Następnie przygotuj mus jabłkowy z rodzynkami oraz roladki z szynki:

Jabłka pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na niewielkiej ilości masła razem z rodzynkami i gałązką rozmarynu. Smaż aż jabłka będą miękkie i się zarumienią. Szynkę wędzoną pokrój w plastry i zawiń w nią mus jabłkowy tworząc roladki.

Smacznego!