Gnocchi z kremowym sosem pieczarkowym i kiełbasą
  • Łatwe
  • 60 min
Wróć

Gnocchi z kremowym sosem pieczarkowym i kiełbasą

Składniki
na 8 porcje

  • 1 kg klusek gnocchi lub kopytek
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 200 g wędzonej, suchej kiełbasy
  • 200 g młodych cebulek
  • 1 litr płynnej śmietanki kremówki
  • 40 g masła
  • galka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Ugotuj kluski.

Jednocześnie w innym garnku podgrzewaj śmietankę aż zredukuje swoją objętość o połowę.

Na patelni na maśle usmażyć pieczarki, młode cebulki i cienkie plasterki kiełbaski. Część z nich odłóż na bok, a resztę dodaj do śmietany i posyp gałką muszkatołową. Zdejmij sos z ognia i pozostaw na godzinę, aby składniki się połączyły. Po tym czasie, zmiksuj śmietankę z dodatkami. Przecedź sos przez sitko.

Przed podaniem, podsmażyć kluski na maśle, aby się zrumieniły.

Gnocchi wyłóż na talerz, polej podgrzanym sosem, na wierzch połóż pozostałą część pieczarek, cebulki i kiełbaski.


Smacznego!