Gołąbki w kapuście z pomidorkami i karmelizowanym boczkiem
  • Średnie
  • 160 min
Wróć

Gołąbki w kapuście z pomidorkami i karmelizowanym boczkiem

Składniki
na 8 porcje

  • 2 małe kapusty włoskie
  • 500 g ryżu na risotto
  • 100 g młodej cebulki
  • 8 cienkich plastrów bekonu lub wędzonego boczku
  • 0,5 pęczka świeżego tymianku
  • 400 g świeżych pomidorów
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 350 ml bulionu cielęcego
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 2 kromki chleba tostowego
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • 20 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ugotuj ryż na risotto:

W garnku podgrzej trochę oliwy z oliwek i masła, dodaj cebulę i gotuj na średnim ogniu ciągle mieszając aż cebula będzie miękka. Zmniejsz ogień i dodaj ryż ciągle mieszając aż ryż stanie się przezroczysty. Dodaj białe wino i gotuj minutę ciągle mieszając. Następnie do ryżu dolej chochlę bulionu drobiowego, poczekaj aż płyn zostanie wchłonięty i powtórzyć tę operację z resztą bulionu. Po 20 minutach bulion powinien się wchłonąć a ryż stać się kremowy.

W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTUJ RESZTĘ SKŁADNIKÓW:

Zblanszuj liście kapusty we wrzącej osolonej wodzie i wyłóż je na ręcznik.

Przygotuj grzanki z chleba: pokrój chleb tostowy w małą kostkę, następnie piecz 4 minuty w piekarniku w 180°C. Po upieczeniu odstaw grzanki.

Usmaż boczek: pokrój bekon lub wędzony boczek i smaż na patelni aż będzie chrupiący. Odstaw.

Zrób chipsy z cebuli: pokrój cebulę w cienkie plasterki i smaż kilka minut w głębokim oleju aż się zrumieni i stanie się chrupiąca. Odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj sos: 350ml wywaru cielęcego zredukuj o połowę i dodaj łyżkę octu balsamicznego. Odstaw

UFORMUJ RULONIKI Z KAPUSTĄ:

Do ugotowanego ryżu dodaj świeże pomidory pokrojone w małą kostkę i posiekany świeży tymianek (zostawić kilka kostek pomidora do dekoracji talerzy).

Na środku liścia kapusty ułóż ryż z pomidorami i tymiankiem, następnie zawiń ryż kapustą formując gołąbki i odetnij brzegi każdej, aby nadać im odpowiedni kształt. Na gołąbku ułóż cebulowe chipsy, wędzony boczek i grzanki oraz kilka kostek świeżego pomidora. Wokół roladek dodaj trochę sosu i gotowe.

Smacznego!