Golonka z kminem, marchewką i prażonymi migdałami
  • Średnie
  • 160 min
Wróć

Golonka z kminem, marchewką i prażonymi migdałami

Składniki
na 4 porcje

  • 4 golonki wieprzowe
  • 1 marchew
  • główka czosnku
  • 100 g musztardy ziarnistej
  • 400 g ryżu basmati
  • 200 g cebuli
  • 50 g płatków migdałowych
  • 4 kostki bulionowe (na 1 l wody)
  • 50 g masła
  • kmin

Sposób przygotowania

Golonkę obsmaż w garnku ze wszystkich stron. Następnie dodaj pokrojoną jedną marchewkę, jedną cebulę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Gotuj pod przykryciem w bulionie (4 kostki na 1l wody) do uzyskania odpowiedniej miękkości.

Pozostały w garnku sos zredukuj o połowę, następnie przecedź przez sito, aby stał się gładki.

Ugotuj ryż basmati: zeszklij cebulę na odrobinie masła i oleju, dodaj ryż, następnie dwa i pół razy więcej wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem aż ryż będzie al dente.

Połowę marchwi pokrój w słupki. Gotuj je do miękkości we wrzącej osolonej wodzie, następnie podsmażyć na maśle. Po usmażeniu odstaw. Z reszty marchwi przygotuj puree. Następnie do puree dodaj musztardę ziarnistą i trochę masła.

Upraż na patelni płatki migdałowe. Oddzielnie upraż też pokrojoną cebulę.

Wyłóż ryż na talerz, na niego połóż krążki cebuli i uprażone migdały. Wyłóż puree z marchewki i na nim połóż golonkę. Udekoruj całość słupkami marchewki. Polej sosem i posyp ziarnami kminu.