Grillowe porady
  • Łatwe
  • 10 min
Wróć

Grillowe porady

Składniki
na 8 porcje

Sposób przygotowania

Pieczenie ryby na grillu

Bardzo cienkich filety rybne, wystarczy szybko zrumienić z obu stron na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie.

Z kolei większe ryby (cała ryba lub płat rybny) warto grillować z zamkniętą pokrywą - wówczas ciepło rozchodzi się na całą rybę i pozwala na jej równomierne upieczenie.

Ryba jest gotowa, gdy jej kolor staje się nieprzezroczysty, a mięso łatwo odchodzi.

Grillowane, soczyste udka kurczaka

Aby mięso było soczyste i aromatyczne natrzyj udka kurczaka olejem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami). Następnie szybko zrumienić je z każdej strony na dużym ogniu na grillu. Po zrumienieniu, zawiń każde udko w folię aluminiową z plasterkiem cytryny i piecz na grillu 20- 30 minut.

Na bieżąco sprawdzaj poziom upieczenia kurczaka, aby pozostał kruchy.

Kiełbasa z grilla na dwa sposoby

Jeśli chcesz zostać mistrzem grilla zaskocz znajomych przygotowując pyszne i soczyste kiełbasy z grilla w zupełnie inny, nowy sposób:

 - zrumień przez chwilę kiełbaski na dużym ogniu na grillu. Następnie zawiń je w folię aluminiową jak cukierka zostawiając otwór z góry. Do środka do kiełbaski dodaj  ugotowaną kapustę, trochę papryki, rozmaryn, musztardę, czosnek i obficie polej białym winem. Upiecz na grillu do odparowania wina.
- nakłuj kiełbaski widelcem, następnie gotuj je we wrzącej wodzie przez kilka minut (nie więcej niż 5 minut). Wyjmij je z wody, lekko osuszyć i pozostaw na kilka minut, aby pozbyć się wody. Potem upiecz na grillu.Gotowanie kiełbasek przed grillowaniem eliminuje częściowo z nich tłuszcz, który kapiąc na rozpalony węgiel spala się w nim wydzielając niekorzystne dla zdrowia substancje.

Zobacz nasze przepisy na domowe sosy idealne do grillowanych potraw: