Karp w sosie z szampana na kremowym risotto
  • Łatwe
Wróć

Karp w sosie z szampana na kremowym risotto

Składniki

  • 2
  • 300 ml szampana
  • 800 g ryżu na risotto
  • 500 g rybiego mięsa
  • 400 g śmietanki + 1 łyżka
  • 1 białko
  • 300 g wędzonej kiełbasy
  • 1,2 l białego wina
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 litr wywaru rybnego
  • 200 g cebuli
  • 400 g szalotki
  • 100 g selera
  • 100 g masła
  • 200 g sera gruyère
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

Sposób przygotowania

Przygotowanie farszu rybnego:

Zmiksuj 500 g mięsa z ryby z 400 g śmietanki i jednym białkiem. Dosól i dopieprz do smaku. Wstaw do lodówki.

Przygotowanie risotto:

W garnku podduś na oliwie pokrojoną cebulę, dodaj ryż i mieszaj aż do momentu kiedy ryż będzie zeszklony. Następnie dodaj 200 ml białego wina. Zredukuj wino i dolewaj do ryżu bulion drobiowy i wywar rybny. Powtarzaj czynność do momentu aż ryż wchłonie cały bulion. Na koniec gotowania, dorzuć pokrojoną wędzoną kiełbasę, 50g masła i starty ser. Następnie dobrze wymieszaj. Zwróć uwagę, aby zostawić kilka kostek wędzonej kiełbasy do dekoracji dania na talerzu.

Przygotowanie ryby:

Przy pomocy łopatki, wyłóż połowę farszu na jeden z filetów, następnie połóż drugi filet na wierzch, potem zawiń rybę w folię. Z dwoma kolejnymi filetami zrób to samo. Następnie gotuj je na parze przez 30 minut w temperaturze 80 stopni. Jeśli nie masz możliwości gotowania na parze, upiecz rybę w „papilotach” (tzn. zawiń ją w folię aluminiową uważając, aby za mocno nie ściskać uformowanego papilota- pozostaw przestrzeń, aby ryba odpowiednio się upiekła).

Przygotowanie sosu z szampana:

Podczas, gdy ryba będzie się gotować, przygotuj sos z szampana. W garnku, podsmaż szalotkę i seler pokrojony w cienkie plastry. Dodaj litr białego wina, następnie poczekaj, aż objętość zmniejszy się o połowę. Dodaj łyżkę śmietanki, szampan i 50 g masła. Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą, zmiksuj je i przypraw do smaku. Wlej w ten sposób powstały sos do sosjerki.

Sposób podania:

Pokrój karpia na medaliony.

Na talerz nałóż risotto, na nim połóż medaliony, następnie polej wszystko sosem z szampana. Połóż na rybę kawałeczki wędzonej kiełbasy i posyp cebulką. Danie podaj od razu.