Kotlety wieprzowe z surówką z buraczków i smażonymi ziemniakami
  • Łatwe
  • 50 min
Wróć

Kotlety wieprzowe z surówką z buraczków i smażonymi ziemniakami

Składniki
na 8 porcje

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g musztardy rosyjskiej
  • 1/2 pęczka świeżego cząbru (ewentualnie świeżego rozmarynu)
  • 1
  • 800 g ziemniaków
  • 130 ml wywaru z kostki bulionowej cielęcej
  • 30 g mąki
  • 40 g masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 jajko
  • dwie kromki chleba tostowego
  • sól, pieprz
  • 200 g buraków surowych, nieugotowanych
  • kilka listków botwinki

Sposób przygotowania

Przygotuj mięso: Mięso mielone wymieszaj z musztardą, posiekaną cebulą i cząbrem. Uformuj małe kotlety i obtocz je w mące, potem w rozkłóconym jajku i na końcu w panierce z pokruszonego chleba tostowego lub w bułce tartej. Na patelni na maśle i oliwie podsmaż kotlety aż się zarumienią. Następnie piecz 8 minut w 150°C w piekarniku.

Przygotuj wywar mięsny (zrób 130 g wywaru z kostki bulionowej cielęcej) i dodaj musztardę rosyjską.

Surowego buraka posiekaj drobno w julienne, dopraw oliwą z oliwek i cząbrem. Odstaw, żeby wszystkie składniki się połączyly

Następnie pokrój ziemniaki w plastry i usmaż je na oliwie i maśle.

Kotlety wyłóż na talerz, obok ułóż plasterki ziemniaków, na kotletach ułóż kawałki surowego buraka i posyp świeżym cząbrem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wywar przelej do sosjerki podawaj razem z kotletami.
Smacznego!