Makowiec zawijany
  • Średnie
Wróć

Makowiec zawijany

Składniki

Masa makowa:

  • 400 g czarnego maku
  • 2
  • 3 łyżki miodu
  • 1 białko
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 7,5 g cukru waniliowego
  • skórka pomarańczy

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 7,5 g cukru waniliowego
  • 50 g drożdży suszonych
  • 150 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Masa:

Mak zalej wrzącą wodą, następnie gotuj na wolnym ogniu aż da się rozetrzeć w palcach. Odcedź i zmiel mak. W osobnym garnku roztop masło. Do masła dodaj zmielony mak, cukier, skórkę pomarańczy, rodzynki, miód, migdały i cukier waniliowy. Gotuj na wolnym ogniu 10 minut ciągle mieszając. Ubij na sztywno białko i dodaj je do masy. Pozostaw do wystygnięcia.

Ciasto:

Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Następnie pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na ok. 2 godziny.

Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 2 części. Każdą część rozwałkuj delikatnie na prostokąt o grubości ok. 1 cm., nałóż połowę masy (brzegi zostaw wolne) i zawiń w rolady.

Gotowe rolady przełóż na pergaminowy papier do pieczenia (łączeniem do dołu). Następnie, za pomocą pędzelka, posmaruj je roztrzepanym żółtkiem -dzięki temu ciasto upiecze się na złoty kolor. Dlla dekoracji możesz też posypać ciasto makiem. 

Piecz 40-50 minut w temperaturze 180°C.  Pozostaw do ostygnięcia. Na koniec posyp rolady cukrem.

Tego możesz potrzebować

  • Rodzynki sułtańskie Bouton d'Or

    Rodzynki sułtańskie Bouton d'Or

    400 g
  • Cukier waniliowy

    Cukier waniliowy

  • Mak

    Mak