NUGGETSY Z DROBIU W SOSIE BARBECUE Z CHIPSAMI Z ZIEMNIAKÓW I BURAKÓW
  • Łatwe
  • 60 min
Wróć

NUGGETSY Z DROBIU W SOSIE BARBECUE Z CHIPSAMI Z ZIEMNIAKÓW I BURAKÓW

Składniki
na 8 porcje

Nuggetsy:

  • 1,5 kg fileta z piersi kurczaka
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • 300 g płatków kukurydzianych

Chipsy:

  • 500 g buraczków czerwonych
  • 800 g ziemniaków

Dodatkowo:

  • 500 g pomidorów koktajlowych

Sos barbecue:

  • 150 g ketchupu
  • 300 g świeżych pomidorów
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 100 g miodu
  • 500 ml soku pomidorowego
  • ocet winny Xeres lub ocet balsamiczny

Sposób przygotowania

Nuggetsy:
Pokrój filety drobiowe w paski, obtocz w mące, roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych. Usmaż na patelni lub głębokim oleju.

Chipsy:
Pokrój ziemniaki i buraki w cienkie plastry i usmaż na głębokim  tłuszczu w temperaturze 180 stopni. Najpierw usmaż ziemniaki a potem buraki.

Sos barbecue:
W garnku na oliwie podsmaż pomidory i pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj miód, ketchup, sok pomidorowy. Całość gotuj 1 godzinę. Po ugotowaniu przecedź przez sito i dopraw odrobiną octu winnego Xeres lub octu balsamicznego.
 

Prezentacja dania:
Wyłóż nuggetsy, pomidorki koktajlowe i chipsy. Obok, w małej miseczce, podaj sos barbecue. Podawaj z przygotowanymi domowymi chipsami z buraków i ziemniaków. Danie możesz udekorować biedronkami z pomidorków koktajlowych.